• Sophia Teters

    "Ze hadden vijftien jaar geleden moeten beginnen met renoveren. Dan had mijn man het nog meegemaakt. Ik ben hier bijven wonen omdat ik dan toch nog een beetje dichtbij hem ben." Eén keer in de veertien dagen helpt Sophia Teters (73) als poets in de Peperbus. Zij is een praatgraag mens en wijst vrolijk op wat Maria afbeeldingen in haar woning. Haar vriend Marten Edelijn (79), die zij op de bingo ontmoette, komt met plezier in haar flat. "Omdat het zo lekker groot is." Voor haar gasten maakt de vrouw des huizes het graag gezellig. Vooral als het zulk mooi weer is als vandaag.

    In 1969 is Sophia Teters met haar kinderen en haar toenmalige man in de flat komen wonen. In een tijd dat de omlanden nog groen en weiland waren. "Dan ging ik hier voor het raam zitten om naar al die mooie paardebloemen, rode en witte meidoorns te kijken.
    De ene kant werd dan wel gemaaid en de andere kant werd wild gelaten. Het was hier een El Dorado man," glundert mevrouw Teters. "Toen kwamen hier die hoge huizen tegenover, dat vond ik verschrikkelijk. Weg mooi uitzicht. "Maar de bomen die ervoor werden gezet , verzachtte het een beetje.

  • Ze heeft altijd in Zwolle gewoond. Het huis met tuin moest echter worden verlaten toen er kinderen kwamen, omdat het te klein werd. "Ik kwam van de hel in de hemelmet zo'n vijfkamerflat, zei ik toen." De appartementen die tegen liftschacht en trapgedeelte aanliggen, hebben namelijk extra ruimte. "Dit was prachtig. Ik heb alle muren laten structuren en gelukkig was mijn man ook wel handig met behangen. 

    Ik vind dat Openbaar Belang bij voorbeeld honderd euro moet geven, als mensen die hier vertrekken hun huis netjes achterlaten. Want degenen die hier intrekken, komen in een klaargemaakt huis, waar ik heel veel in geïnvesteerd heb. Maar ik heb weleens weggewild, hoor. Niet vanwege de woning, maar vanwege het massale van zo'n flat, dat grote. En omdat ik weer eens een huis met een tuin wilde hebben. Gelukkig zijn we gebleven, want mijn man kreeg een herseninfarct en dan was het beter wonen hier, praktischer zo gelijkvloers. Marten zegt dat ik het nu wel groot heb, maar ik vind het wel fijn zo."