• Nienke Kooij en vriend Marco met zijn dochter Jaimy

    Haar vriend Marco uit Enschede schenkt koffie in, terwijl Nienke Kooij vertelt dat zij al zo’n zeven, acht jaar aan de Spinnersweg woont. Ze komt zelf ook uit Enschede. Daar groeide ze op. Nienke: “Het is in Overdinkel wel veranderd hoor. Je ziet dat er steeds meer Enschedeërs deze kant op komen. Dat merk je wel in de omgang. Wij hadden hier eerst een eigen woningbouwvereniging, SWL, maar die is nu samengegaan met het Domijn. In het begin moest je binding met Overdinkel hebben, om hier te kunnen wonen. Tegenwoordig is dat niet meer zo.”

    “Mensen uit Enschede hebben toch een iets ander temperament; zijn meer op zichzelf. In Overdinkel is het ons kent ons. Je merkt dat daardoor meer afstand tussen inwoners ontstaat. Ook is er meer criminaliteit naar het dorp gekomen. Maar het kan ook zo zijn dat die nu pas aan het licht komt. Omdat er eerst niet over werd gesproken.” Dat hakt er toch wel in volgens haar, in een dorpje dat voordien maar weinigen van buiten wisten te liggen. Nienke ziet echter wel een oplossing voor de problemen. “Ik vind het wel goed dat het Generatorteam de buurt tot een gemeenschap probeert samen te brengen.

  • Ik heb een jaar aan het Talmaplein gewoond en heb daar nog zo mijn contacten. We moeten samenwerken, je merkt dat er verschillen met ‘die kant’ zijn. Je hoort dat er regelmatig dingen op het plein gebeuren; de nodige strubbelingen zijn.” Die moeilijkheden oplossen heeft tijd nodig, “want die problemen spelen al jaren, dat lukt niet in twaalf maanden,” weet Nienke.
    Maar misschien valt er wel een adempauze in te lassen om de boel wat lucht te geven. En wie kan dat beter dan de Man uit Spanje. Er is een Sinterklaasviering georganiseerd in ’t Trefpunt, zo komen we van Nienke Kooi te weten. De goedheiligman brengt cadeautjes voor de kinderen mee, de kinderen brengen hun ouders mee en de ouders raken met elkaar aan de praat. Dat zou mooi zijn. Want alle grote en kleine kinderen weten: wie de jeugd heeft, bereid de toekomst. Van Spinnersweg tot Talmaplein.