• Familie Padberg

    Dieren opzetten is ook van dieren houden. In huis hangen en staan de nodige geprepareerde exemplaren. Voornamelijk vogels. Met een enkel knaagdier. Geschoten met de karabijn die aan de gangmuur prijkt? Het dreunt en rommelt in de woning boven, tijdens ons gesprek. De buren zijn met enige regelmaat nogal luidruchtig, zo blijkt. Ruzies worden letterlijk over de hoofden van het oude echtpaar uitgevochten. Mijnheer Padberg: “Ik denk dat er niks heel blijft daar, zo knallen ze met de deuren. Ook ’s nachts is het herrie.” Mijnheer weet het wonderwel nog lachend te vertellen: “Abnormaal. Ik laat me op deze leeftijd toch niet het huis uit jagen.” Mevrouw Padberg knikt instemmend. Zij is van 1931. Vierentwintig jaar wonen ze nou hier. Dan verpot je geen oude planten meer. In Overdinkel niet. Nergens niet.

    Moet het Talmaplein nog flink worden aangepakt, hier is het allemaal al opgeknapt. Mijnheer Padberg, van 1930: “Nou ja opgeknapt - de kozijnen ja. Verder is hier niks gedaan. Wij hebben hier zelf geld in gestopt: behang- en schilderwerk, tegels, verwarming.” Ondanks dat het een huurwoning is.
    Dat mijnheer vijftig jaar lang in de bouw heeft gewerkt kwam daarbij mooi van pas. Met hulp van een pas nog overleden collega, een stukadoor, werd de boel onder handen genomen. Nu is het hartstikke mooi wonen hier. Zelfs al zou alles ingepakt klaar staan voor het bejaarde echtpaar, dan zouden ze nog niet willen verhuizen.

  • Ondanks de overlast blijven ze liever aan deze kant van het dorp. Maar gelukkig zijn het de bovenburen die weggaan. Net als de vorige bewoonster. “Die had geen vloerbedekking en liep op hoge hakken,” zegt mijnheer Padberg. “Keetje Tippel noemde ik haar.” Reden genoeg om op zijn tijd rust te zoeken en de eekhoorntjes te voeren. Mijnheer Padberg heeft er zelfs de pers mee gehaald, aan beide kanten van de grens. Een Duitse krant van twijfelachtige reputatie komt tevoorschijn. Deze vermoedt dat er vampiereekhoorns bestaan. Acht van de snoezige diertjes hebben een vrouw op een kerkhof aangevallen, zo meldt het dagblad. “Die vrouw heeft de beestjes met de hark van zich afgeslagen. Misschien dat de eekhoorns wel jongen hebben gehad en dat die vrouw te dicht bij de nesten is gekomen. Ik heb dat nooit meegemaakt. Ik ben nooit gebeten.” Die eekhoorns kijken wel link uit. Die weten wel wat er bij mijnheer thuis aan de muur hangt.