• Familie Neami

    “Die ramen, daar mag wel eens wat aan worden gedaan. Bij neerslag is het heel vochtig in de slaapkamer.” Khazma Neami (47) zou daarom graag dubbel glas in de slaapvertrekken willen hebben. Dat is goed, was het antwoord van Het Domijn, maar dan moet de familie Neami het wel zelf betalen. Twaalf jaar woont het gezin inmiddels in Overdinkel, voordien in Rotterdam, in een asielzoekerscentrum.
    Aan de Spinnersweg is er volgens mevrouw Neami het laatste decennium weinig veranderd. “Het is hier rustig,” zegt haar man Habib (57). De sfeer in de straat is goed. Er wordt nogal eens een praatje gemaakt. Mag er iets meer leven in de brouwerij? De twee kleinkinderen staan te trappelen om naar buiten te gaan. Spelen willen ze. Met hun prachtige lange haren stappen ze op step en fietsje. Omdat een van de kleindochters niet zonder begeleiding van een volwassene naar de openbare speeltuin mag, moeten ze het met hun eigen speelplaatsje achter het huis doen. De achtertuin is geheel betegeld. Normaal staan er groenten, zo legt dochter Rola (27) uit. Zij is in Syrië geboren. Met de gehele familie ging Rola voor een paar weken naar haar land en geboorteplaats: “Mijn broertje was een jaar of vijf toen we naar Nederland vertrokken. Die kon zich maar weinig meer van ons land herinneren.”

  • Koffie en thee worden geserveerd, met gevulde koek en kokosmakroon. Hollandsgezellig kletteren de lepels en kopjes, zou je bijna zeggen. Onder de glasplaat op tafel ligt een kerstrood kleedje. Aan de muur Christusafbeeldingen, een fors Mariabeeld kijkt op ons neer. “Vijftien jaar wonen we nu in Nederland,” vertelt Khazma Neami. Even valt een diepe stilte. De oorlog in Syrië wordt op de voet gevolgd. Het valt van de gezichten af te lezen. Ze hebben familie daar. Communicatie is niet altijd mogelijk met het thuisland. Op wat mogelijkheden met sociale media na. “Het is moeilijk,” mompelt mevrouw Neami. Snel veranderen we van gespreksonderwerp: de zon van vanmiddag in Overdinkel, de sneeuw van vanmorgen in Nijmegen, onze woonplaats. Het is tijd om te gaan. Glimlachend zwaaiend is het afscheid.